20 september: een dag om nooit te vergeten!

Vandaag was het eindelijk zover: de inhuldiging van het Vredesplein aan de Poeljemarkt! Vele leerkrachten en leerlingen bereidden al weken deze mooie dag voor en het resultaat mocht er zijn: een geslaagde dag om nooit te vergeten!

De leerlingen van het eerste tot het derde jaar vertrokken vanmorgen om 8.25 uur richting centrum Gent. Een uurtje later kwamen ze aan op het Kinderrechtenplein. Daarna werden de eerstejaars getrakteerd op een kinderrechtenwandeling doorheen de stad waarbij de zesdejaars hen op bepaalde plekje opwachtten. Daar gaven ze historische informatie over die welbepaalde plek en zetten ze daarbij een kinderrecht in de kijker. Het was mooi om te zien hoe onze laatstejaars zorgden voor een interactief moment met de jongsten van onze school.

De tweedejaars bereidden op de Korenmarkt hun flashmob verder voor. Het eindresultaat in de namiddag mocht er dan ook wezen!

Onze derdejaars deden verschillende activiteiten: sing for peace in het NTG, draw for peace aan de Stadshal, skate for peace en interview and origami for peace. Ook voor hen was het een gevulde voormiddag!

De vierdejaars gingen dan weer de sportieve toer op! Swim for peace, kayak for peace en run for peace stonden op hun programma!

Tot slot mochten onze vijfdejaars een workshop met een gebarentolk volgen en bezochten ze als allereersten de tentoonstelling van Frans Wuytack in de Sint-Niklaaskerk. Daarnaast konden ze genieten van een Vredeswandeling door de Gentse Kuip.

Om 12 uur verzamelden alle leerlingen in het Coyendanspark waar ze werden vergezeld door andere scholen om dan samen in een stoet, onder begeleiding van Frederik Sioen naar de Stadshal te vertrekken. Maar liefst 3000 leerlingen volgden de leerlingen van Melopee die ons naar de Poeljemarkt zongen. Daar zou dan de inhuldiging van het Vredesplein door burgemeester Mathias De Clercq plaatsvinden.

De Gentse versie van de Europese hymne door Wim Claeys bracht na de wijze woorden van Ludo De Brabander (www.vrede.be) de namiddag op gang. Onze leerlingen gaven de kraanvogel door aan een school in Molenbeek, in de hoop dat ook zij een Vredesplein in het leven roepen. De namiddag werd afgesloten door samen de Vredesmedley te zingen samen met Kapinga Gysel, Nic Balthazar, Flip Kowlier, Luna Maes en Mich Walschaerts. 

Onze leerlingen Yente Verslycken (6HUWE), Buse Akkaya (5HUWE), Isaak Pottrain (6 WEWI) en Donna Pool (5HUWE) praatten alles vlot aan elkaar. Fenne De Milt (5LAMT), Jolien De Rore  (5HUWE), Mare Van de Velde (5HUWE) en Aiko Van Rossem (5HUWE) brachten een speech die de boodschap helemaal samenvatte. Frauke Van Langenhove (5HUWE) en Fiebe Goderis (5HUWE) gaven interviews alsof ze nooit iets anders deden.

Ook in onze partnerschool in Kiruhurawerd aandacht besteed aan de internationale dag van de vrede. Ook werd er door Bouden Hoebeke, een student van UGent, uitleg gegeven over ons project.

Dit was een prachtige dag door en voor jongeren. En dat heeft ook de pers opgemerkt! 

Bekijk de mooie reportage op AVS hier.

En lees hier de artikels van Het Nieuwsblad en HLN

Alle foto’s kunnen jullie hier bekijken. Check zeker ook ons Instagramaccount!

De hele school droeg dit project, maar een vermelding voor de trekkers mevrouw Cruyt, mevrouw Bultijnck en mevrouw Everaert is niet meer dan gepast. Een dikke merci, dames!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.